Plynové sporáky sú stále veľmi obľúbené. Veľkou výhodou je dobrá regulovateľnosť horákov na sporáku, a tým aj pomerne finančne úsporná prevádzka. Plynový plameň totiž dosiahne veľmi rýchlo potrebnú teplotu a po vypnutí neuniká zvyškové teplo, ako v prípade elektrického ohrevu. Dôležitou súčasťou horákov sú mriežky, ktoré musia zaistiť stabilitu riadu.  

Na varenie na plyne je možné používať všetky druhy varného riadu, ale mali by mať dostatočne hrubé dno. Tenké dno sa môže vplyvom teplôt prehnúť. Potom dochádza nielen k zníženiu životnosti riadu, pretože nepriľnavé povrchy sa odlupujú, ale taktiež k prepaľovaniu tuku, k pripaľovaniu potravín, alebo, naopak, k ich nedostatočnej tepelnej úprave napríklad pri smažení a opekaní. Plameň by nikdy pri varení nemal presahovať dno používaného riadu a zasahovať na jeho bočné strany. Plameňu nevystavujeme ani prípadné plastové časti.

Plynové rúry majú pomerne zlú možnosť regulácie teploty, väčšinou ju je možné nastaviť v rozmedzí od 150 do 260 °C. Teplo je navyše iba zospodu, a predovšetkým v prípade pečiva sa to prejavuje možným pripálením spodnej časti a nedopečením časti hornej.

I do plynovej rúry je možné použiť všetky druhy varného riadu a riadu na pečenie, rôzne žiaruvzdorné porcelánové a sklenené formy a taktiež formy zo špeciálneho silikónu. Do rúry sa ale neodporúča vkladať riad s plastovými držadlami, príchytkami a inými prvkami, a to ani v prípade, kedy výrobca uvádza, že plast znáša aj vysoké teploty.