Medený riad je pomerne drahý, a tak pri jeho používaní a údržbe naozaj dbajte na všetky odporúčania a zásady, aby ste si zaistili jeho dlhú životnosť.

1. Medené panvice je možné používať na všetkých druhoch ohrevu – elektrike, plyne aj indukcii. Pri niektorých typoch môže výrobca určitý ohrev neodporučiť, a v takom prípade na ňom panvice nikdy nepoužívame. Ak to výrobca uvádza, je medený riad možné používať v teplovzdušnej rúre. V mikrovlnnej rúre medený riad nikdy nepoužívame!

2. Riad z medi, ktorý je použiteľný do teplovzdušnej rúry, ale má plastové rukoväti, uchá alebo iné diely, sa týmto spôsobom skôr používať neodporúča, a to ani v prípade, kedy výrobca uvádza, že plast odolá aj vysokým teplotám.

3. Plastové držadlá, uchá ani ďalšie časti nikdy nevystavujte priamemu zdroju tepla.

4. Pred prvým použitím riad dôkladne umyte teplou vodou s neutrálnymi, neagresívnymi a neabrazívnymi čistiacimi prípravkami. Takisto umývajte riad aj po každom použití.

Medené panvice neumývajte v umývačke riadu! Chemické zložky umývacích prípravkov pôsobia negatívne na jeho vzhľad.

5. Medené panvice umývajte ručne mäkkou hubkou alebo handričkou s tekutým čistiacim prostriedkom. Ak je nutné odstrániť prilepené alebo zaschnuté suroviny, nechajte ich odmočiť v menšom množstve teplej vody, do ktorej môžete pridať napr. Jar. Po umytí riad dôkladne osušte a vytrite.

Na umývanie a čistenie medených panvíc nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky, ktoré obsahujú chlór, ani silné alkalické čistidlá, prípadne abrazívne prostriedky, suché alebo tekuté piesky, drôtenky alebo hubky s drsným povrchom!   

6. Vonkajší povrch medených panvíc čistite mäkkou suchou handričkou, aby si zachovali lesk. Meď pri používaní na povrchu oxiduje a dostáva tmavočervenú farbu. Aspoň raz za mesiac otrite povrch panvíc handričkou namočenou v octe alebo v roztoku soli v citrónovej šťave, prípadne použite špeciálnu čistiacu pastu na medený riad. Čistiaci prostriedok potom odstráňte suchou handričkou a povrch vyleštite.

7. Panvice z medi skladujte v suchom prostredí.

8. V medenom riade neukladajte potraviny, je určený iba na varenie a smaženie, prípadne aj na servírovanie. Dbajte na odstránenie všetkých ich zvyškov, predovšetkým solí, citrónov, octu, paradajok aj paradajkových produktov a ďalších podobných potravín a surovín.  

9. Meď zle znáša soľ a preto ju vždy pridávajte až do horúceho pripravovaného jedla. Od soli môžu na riade vzniknúť malé škvrny, ktoré sa dajú len veľmi zriedka odstrániť – je to však len estetická chyba, ktorá nemá vplyv na funkčnosť.

10. Niektoré typy medených panvíc, ako napríklad panvica na polentu, sú vyrábané bez vnútornej antikorovej steny a sú určené iba na používanie na potraviny, ktoré s medeným povrchom nijak nereagujú. Také panvice nepoužívajte na iné potraviny!

Ostatné panvice, kde sa na vnútornej strane objaví medená vrstva, taktiež prestaňte používať, pretože niektoré potraviny s meďou reagujú a môže potom dôjsť k rôznym ochoreniam.

 

Pri dodržiavaní zásad používania a údržby medených panvíc budete spokojní nielen s varením, ale aj s ich pekným vzhľadom.