Loading...

Elektrina

Elektrické sporáky s liatinovými platničkami, a modernejšie so sklokeramickými doskami s halogénovými trubicami alebo hi-light ohrevom sú energeticky viac náročné. Predovšetkým liatinové platničky sa zahrievajú dlhšie, moderné varné sklokeramické dosky už využívajú technológie, ktoré zaisťujú rýchlejšie zahrievanie a sú energeticky úspornejšie a taktiež bezpečnejšie.

Na elektrike sa môže variť v riade zo všetkých materiálov, z ktorých sa vyrába, nutnosťou je ale hrubšie a rovné dno – ideálne od 0,5 do 2 centimetrov. Tenké dno sa vplyvom teplôt prehne a to má potom veľmi negatívny vplyv nielen na samotné varenie, ale aj na spotrebu energie. V prípade sklokeramických platničiek navyše hrozí v prípade použitia riadu s nerovným dnom ich poškodenie, pretože sa v miestach, ktoré nedoliehajú k dnu, prehrievajú. Veľkosť rozohriata platničky musí zodpovedať dnu nádoby, nikdy by nemala byť väčšia.

Elektrické teplovzdušné rúry majú dobrú možnosť regulácie teploty v rozmedzí od 50 do 250 °C. Veľmi dobre sa v nich taktiež rozloží teplo, pretože hrejú zo spodnej aj z hornej časti, a vo väčšine je taktiež zaistená cirkulácia horúceho vzduchu. 

V elektrickej rúre je možné použiť všetky druhy varného riadu aj riadu na pečenie, a samozrejme aj žiaruvzdorné sklenené a porcelánové formy a pekáče a formy zo špeciálneho silikónu. Ak má riad plastové držadlá, uchá a iné prvky, potom sa jeho vkladanie do rúry neodporúča, a to ani v prípade, kedy výrobca uvádza, že plasty znášajú vysoké teploty.