Tvar syra, konkrétne pomer jeho povrchu a objemu, má veľký význam pre následné zrenie a starostlivosť. V obchode nájdete rôzne formy na syr rôznych veľkostí a tvarov. Pri ich výbere sa zamerajte na typ syra, ktorý chcete vyrábať. Pri výrobe mäkkých syrov, ako sú napríklad syry s modrou plesňou, musíte pamätať na to, že na kôre rastú pre nás dôležité mikróby. V tomto prípade by mal byť povrch syra čo najväčší. Pri výrobe tvrdých, vyzretých syrov by mal byť hrudkovitý. Tým sa zabráni nadmernému vysušovaniu a umožní sa pomalé zrenie syra. Formy na lisovanie syra pozostávajú minimálne z formy a veka. Obe tieto časti by mali byť dostatočne pevné, tuhé a odolné voči vysokému zaťaženiu. Formy na lisovanie syra, t. j. pri ktorých lisovanie prebieha pod vplyvom vlastnej hmotnosti a gravitácie syra, nemusia spĺňať žiadne požiadavky na tvar alebo pevnosť. Musia len umožňovať voľné odkvapkávanie srvátky. Najčastejšie sa vyberajú pre konkrétny druh syra a požiadavky výrobného procesu a tvaru. Po vybratí syreniny z hrnca ju presuňte do formy na syr vystlanú tkaninou. Výsledkom je, že domáci tvaroh vytvorí peknú, hladkú a hrubú kôrku. Namiesto tvarohovej utierky môžeme použiť gázu alebo látkovú plienku. Musíme však pamätať na to, aby sme ich pred každým použitím sterilizovali a po použití dôkladne vyprali. Zabránime tak prenosu nežiaducich baktérií.
Top produkty sa triedia podľa predaja a skladovej dostupnosti, potom sa náhodne pridávajú produkty v zľave a nové produkty.