Loading...

Odšťavovanie - ako na to?

Postup pri odšťavovaní ovocia a zeleniny

v odšťavovacom hrnci BIOWIN

Antikorový hrniec na odšťavovanie a varenie v pare 5 l BIOWIN

Antikorový hrniec na odšťavovanie aj varenie v pare 8 l BIOWIN

 

Príprava ovocia a zeleniny

Mäkké plody ovocia – jahody, maliny, ríbezle a pod. a stredne tvrdé – čučoriedky, čierne ríbezle – sa iba umyjú v studenej vode.

Tvrdé ovocie – jablká, hrušky a pod. – sa umyjú, zbavia jadier a nakrájajú na kúsky veľké maximálne 3 centimetre.

Ovocie s kôstkami – slivky, marhule, broskyne – sa opláchne vodou a zbaví kôstok, väčšie plody sa krájajú na menšie kúsky

Zelenina – paradajka, mrkva, červená repa…- sa umyje studenou vodou a rozkrája na menšie kúsky

 

Príprava hrnca 

Spodná nádoba sa naplní vodou do výšky 2 centimetrov pod horný okraj a nasadí sa na ňu 

prostredná nádoba s výpustom šťavy. Kohútik musí byť zavretý. Na prostrednú nádobu sa umiestni

horná časť, vloží sa do nej pripravené ovocie alebo zelenina a prikryje pokrievkou. Zostavený odšťavovač s ovocím sa dá na zdroj tepla – plyn, elektrinu, sklokeramiku aj indukciu.

 

Odšťavovanie

Voda v spodnej nádobe sa privedie do varu. Vysoká teplota a para oddelí z ovocia alebo zeleniny šťavu, ktorá steká do prostrednej nádoby.

 

Čas varenia na získanie šťavy

  • Mäkké ovocie – 20 až 30 minút
  • Stredne tvrdé ovocie – 30 až 40 minút
  • Tvrdé ovocie a ovocie s kôstkami – 45 až 50 minút
  • Zelenina – 25 až 40 minút podľa tvrdosti

 

Približne po 15 minútach varenia vody v spodnej časti sa otvorí kohútik a šťavu je možné pomocou potravinárskej hadice odpustiť aj priamo do čistých a sterilizovaných fliaš alebo pohárov.

Fľaše aj poháre je nutné ihneď po naplnení uzavrieť.

Pre dlhodobejšie skladovanie sa odporúča pasterizácia v dĺžke 30 minút vo vriacej vode.

 

Nastavenie cookie